Let’s use it

Let’s use it is een programma voor het primair onderwijs. Het richt zich op professionalisering van het lerarenteam met betrekking tot toegepast ict gebruik in de klas. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de thema’s die leven in het onderwijs, maar gebracht op een manier die past bij het hedendaags leren. Zo werken we met actieve werkvormen rond thema’s als: 21st Century Skills, mediawijsheid, gepersonaliseerd leren en techniek in het onderwijs.

Direct informatie aanvragen

Leren met beleving!

Tijdens een spectaculaire workshop gaan uw leerlingen aan de slag met de nieuwste gadgets en technologieën: 3D-printers, MakeyMakeys, 3D-scanners, tablets en nog veel meer!

 

Hieronder kunt u meer informatie vinden over de inhoud en opzet van deze workshop. Maar klik vooral eens op de knop hieronder om het filmpje van de Let’s use it Techniekworkshop te bekijken!

 

 

Het programma is opgebouwd uit 4 onderdelen. Deze versterken elkaar en vormen samen een jaarlijks terugkerend proces:

In dit onderdeel komt een klas uit de bovenbouw met de leerkracht(en) naar Lab to Learn voor een uitdagende les rondom techniek. Vooraf ontvangt de school een informatiepakket met de opdracht aan de klas: bedenk een nieuwe techniekprijs en organiseer een gala waarin de prijs wordt uitgereikt.

 

Aan de slag

Natuurlijk moeten er nog wel een aantal zaken worden gerealiseerd. Er wordt gevraagd een trofee te ontwerpen, een interactief podium te bouwen, een tune te componeren, en een bekende Nederlander zien te regelen die vertelt waarom techniek zo belangrijk is in het onderwijs. Om deze dingen te regelen wordt de klas in groepjes verdeeld die allemaal een stuk van de opdracht voor hun rekening nemen.

 

Inzicht in mogelijkheden hedendaags leren

Voor de uitvoering wordt gebruik gemaakt van uitdagende technieken zoals 3D scannen en 3D printen, Programmeren, maken van sensoren, video editing en digitaal componeren. De doelstelling voor de leerlingen is dat ze een leuke dag beleven waarbij ze kennis en ervaring opdoen met de nieuwste technieken.  Voor de docenten is het doel van deze dag dat men inzicht krijgt in de mogelijkheden van het hedendaags leren. Accenten hierbij liggen vooral op leren met en van elkaar, persoonlijk leren op eigen niveau, leren volgens de eigen leervoorkeur en het bewust stimuleren van de 21st century skills in het lesprogramma.

 

Leren met morgen

De docenten observeren deze dag bewust hun eigen leerlingen en krijgen inzicht hoe ze ook in hun eigen lessen een stap kunnen maken in het eigentijds leren. Het is dus ook aan te bevelen (LIO)stagiaires en duo-collega’s mee te laten komen bij deze dag.

Het tweede onderdeel van het pakket is een teamdag in het Lab to Learn. Elke school heeft op jaarbasis wel een paar studiedagen gepland. Het concept van Let’s use it biedt de school de mogelijkheid om één studiedag te laten plaatsvinden in het Lab to Learn, begeleid door een van de trainers van het Lab to Learn.

 

Samen naar een hoger niveau

De inhoud is hierbij door de school zelf in te vullen. We raden aan om het programma van de dag samen met de trainer van het Lab to Learn in te vullen zodat er ook recht kan worden gedaan aan het leren mét morgen. Geen lange zitsessies en “workshops” waar alleen maar geluisterd wordt, maar activerende sessies ondersteund met moderne (digitale) technieken waarmee het leren naar een hoger niveau getild kan worden. Dit in combinatie met verwerven én verwerken van kennis waarmee het team in staat is om meteen de volgende dag in de les het een en ander uit te proberen.

Alle scholen die meedoen aan Let’s use it vormen samen de gebruikersgroep. Via een nieuwsbrief worden ze op de hoogte gehouden. Daarnaast wordt via persoonlijk contact opgehaald welke onderwerpen aansluiten bij hun praktijk en interesses.

 

Kennis opdoen en ervaringen uitwisselen

Naast een themasessie die direct gericht zal zijn op het leren mét morgen (gekoppeld aan de dag in het Lab met je leerlingen) zullen de overige themasessies gevuld worden met thema’s aangedragen vanuit de groep. Van elke school kan een afvaardiging deelnemen aan deze sessies en met elkaar kennis opdoen en ervaringen uitwisselen rondom deze thema’s.

Vanuit meerdere basisscholen kwam bij ons de vraag naar een laagdrempelige tool om het klassenmanagement rondom het inzetten van digitaal lesmateriaal te vereenvoudigen. Er zijn wel een aantal ELO’s voor het basisonderwijs beschikbaar maar deze zijn vaak veel te complex en ontoereikend om er laagdrempelig mee aan de slag te gaan.

 

Digitaal stencil

Een school omschreef de behoefte die er was eigenlijk als een “digitaal stencil”. “Even snel wat digitale content als een tekst, filmpje of plaatje samenrapen, een paar vragen eraan toevoegen om te kijken of de inhoud begrepen is, en dan snel digitaal aan één of meerdere leerlingen kunnen uitdelen.” En dat is eigenlijk precies wat deze tool moet doen.

 

Crowdsourcing

Lab to learn heeft een basisontwerp gemaakt van deze tool, met als uitgangspunt dat deze laagdrempelig en gebruiksvriendelijk is. Wanneer er minstens 10 scholen in de gebruikersgroep van Let’s use it deelnemen, zal gezamenlijk worden bepaald welke functionaliteiten moeten worden aangepast of toegevoegd. Hierna wordt de tool verder ontwikkeld.

Informatieaanvraag Let's use it

Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact met u op!
Adres Ecustraat 9a,
4879 NP Etten-Leur
Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag
van 08:30 tot 17:00
Telefoonnummer 088 489 67 00
E-mail adres Info@labtolearn.nl